De orchidee, ook bekend als de Cattleya, is een wijnstokachtige plant met witte, veelkleurige bloemen die worden gekweekt vanwege hun geurige bloemen. Het is een van de twee orchideeënfamilies, de andere is de Paphiopedilum. De Orchidaceae zijn een zeer brede en wijdverbreide plantenfamilie, met veel verschillende ondersoorten en variëteiten waaruit u kunt kiezen. Naast de Orchidee zijn ze ook een van de twee grootste insectenfamilies, de andere is de Scrips. Het Orchid-geslacht heeft veel voorkomende namen, zoals de Engelse orchidee, de Britse orchidee, de Franse orchidee, de Fagula-orchidee, de gouden orchidee, de witte vlinderorchidee, de lichtroze orchidee en de paarse orchidee.

Orchideeën zijn ontstaan ​​in Azië, voornamelijk in China, India, Japan, Korea en Vietnam. Ze worden nu over de hele wereld verspreid. Ze worden beschouwd als een eersteklas sierplant die wordt bewonderd om zijn schoonheid en exotische bloesems. Het woord “orchidee” is afgeleid van het Griekse woord orchideeën, wat “gevleugeld” betekent. Het betekent eigenlijk “vleugelloos”.

Het belangrijkste verschil tussen een orchidee en een phalaenopsis is de grootte van de bladeren en wortels. Orchideeën hebben grote en zeer dikke bladeren, terwijl Phalaenopsis korte en dunne bladeren heeft. De reden hiervoor is dat de Orchidee mat groeit. Er zijn in principe twee soorten orchideeën, Satya’s en Odontoglossums. Alle andere soorten Orchideeën vallen onder de paraplu van Orchid.

Orchideeën variëren in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters in diameter met een diameter van één tot twee centimeter. De grootste van de soort behoort tot het orchideeëngeslacht. Deze omvatten de Chinese orchidee (Oxorhenium officinale), de kussenorchidee (Lirauia paniculate), de gevederde orchidee (Orchid cerniferens), valse orchidee (Pterocarpus santalinus) en de winterharde hybride soorten zoals Polynesische orchideeën, die een zeer brede verspreiding heeft over Azië en Nieuw-Zeeland. Er zijn zelfs ondersoorten van het orchideeëngeslacht, waarvan sommige er extreem variabel uitzien.

Als tuinieren nieuw voor u is, lijken orchideeën misschien moeilijk om mee om te gaan, omdat ze grote potten nodig hebben die regelmatig moeten worden schoongemaakt, verpot en vaak door nieuwe moeten worden vervangen. Dit kan behoorlijk vervelend zijn en vereist geduld. Dus als deze hobby nieuw voor je is, lees dan eerst het artikel over het voorbereiden van orchideeënpotten. Orchideeën groeien het beste in potten die veel direct zonlicht krijgen en nooit in de schaduw staan. Zie dus het artikel over Wat is de ideale orchideeënpot?

Orchideeën zijn gevoelig voor veranderingen in vochtigheid, temperatuur, licht en water, dus zie het artikel over Wat is de ideale orchideeënpot voor de plant? Ze worden ook beïnvloed door het voedsel dat je ze geeft, aangezien sommige soorten orchideeën alleen goed groeien met bepaald voedsel, terwijl andere er volledig immuun voor zijn. Sommige soorten groeien beter in de aanwezigheid van harde wind, terwijl sommige schaduwrijke omstandigheden nodig hebben. Raadpleeg het artikel over Orchideeënbenodigdheden voor meer informatie. Orchideeën zijn gevoelig voor plotselinge temperatuurveranderingen, dus zie het artikel over Orchideeëngroei-indicatoren.

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *