De orchidee is een van de meest bekende orchideeënsoorten. Ze worden al eeuwenlang over de hele wereld gekweekt en hun populariteit lijkt alleen maar te groeien. De Orchidaceae zijn een zeer wijdverbreide en diverse familie van tropische bloeiende planten, met heerlijk geurende en kleurrijke bloemen, algemeen beschouwd als de meest populaire orchideeënsoort. Naast de Orchidaceae zijn ze ook een van de twee grootste geslachten van bloeiende planten.

Het meest herkenbare kenmerk van een orchidee is de lange kronkelende stengel die wel 1,20 meter lang kan worden. Orchideeën zijn vernoemd naar het Griekse woord dat “sierlijk” betekent. Deze stengel is versierd met talrijke bladeren die, net als de stengel, in kleur kunnen variëren van wit tot kleuren variërend van diepgroen tot tinten paars en blauw. Het zijn vaak deze prachtige kleuren die de orchidee zo’n heerlijke en populaire plant maken om te bezitten, samen met zijn prachtige bloemen.

Er zijn veel verschillende soorten orchideeën, de meest voorkomende zijn de orchidee, begonia’s en de cymbidium. Sommige orchideeën groeien in andere tropische planten, maar de meeste orchideeën die je in een tuincentrum vindt, komen alleen van het Oost-Aziatische vasteland. Het zijn deze planten die gewoonlijk oosterse orchideeën worden genoemd. Andere veel voorkomende soorten zijn de Antheraea en de Paphiopedilum.

De stengel van een orchidee is meestal hol en kan een zaadje bevatten. Dit zaadje, een “orchideebol” genoemd, zal uitgroeien tot een nieuwe plant wanneer het wordt verwijderd en opnieuw wordt geplant. De stengel wordt dan overgelaten om opnieuw te groeien en te bloeien, waardoor de cyclus van bloei en creatie wordt voltooid. Er zijn twee soorten orchideeënbollen: de valse (of wortelstok) en de echte (of echte) orchideeënbol. Een valse Orchideebol is slechts een replica van de echte orchideebol.

Alle orchideeën behoren tot de orchideeënfamilie, die alle planten ter wereld omvat met een uniek voortplantingssysteem. Orchideeën zijn erg gevoelig voor uitdroging en moeten hun wortels vochtig houden om in leven te blijven. Ze hebben ook kleine, rode bloemen die bekend staan ​​​​als “orchideekelen”, die de bloemen de meeste kleur geven. Omdat orchideeën deel uitmaken van de orchideeënfamilie, komt de wetenschappelijke naam Orchid van een Griekse term die “ornithesbloem” betekent. Daarnaast zijn Orchideeën vernoemd naar plaatsen waar ze historisch zijn gevonden, bijvoorbeeld in Indonesië.

Orchideeën worden ingedeeld in drie hoofdcategorieën, afhankelijk van uit welk deel van de wereld ze komen: de sympodial, orchideeën en de apophyllite orchideeën. De apophyllial orchideeën zijn te vinden in de regenwouden van Borneo, Azië en delen van Zuid-Amerika. De sympodiale orchideeën zijn te vinden op Borneo en de Hawaiiaanse eilanden, waarvan de Paphiopedilum-orchideeën de meest prominente zijn. Veel van deze laatste soorten zijn hybriden en sommige hebben bloemen die veel op de populaire orchidee lijken, zoals Paphiopedilum actuate. Epiphyllum-orchideeën vormen geen strikte onderfamilie, maar worden in plaats daarvan binnen de Orchidaceae geplaatst, waardoor ze deel uitmaken van de bredere orchideeënfamilie van planten.

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *