Overal duiken ze op : daktuinen, binnentuinen, verticale tuinen tegen muren… Steden die vroeger alleen maar steen en beton uitstraalden, worden ineens een stuk groener. En eerlijk, wie in Rotterdam over de Luchtsingel wandelt en daarboven een daktuin ontdekt, voelt direct dat dit meer is dan een leuke trend. Het is een nieuwe manier van leven én ondernemen. Want achter al dat groen zitten keiharde businesskansen voor wie ze durft te grijpen.
Wat ik vaak merk : veel ondernemers kijken nog met een soort “oh leuk, planten in de stad” blik. Maar denk eens verder. Elke vierkante meter dak in Amsterdam of Utrecht die nu nog ongebruikt ligt, kan een micro-business worden. Verse kruiden voor restaurants, mini-kwekerijen, of zelfs kantoren die betalen voor groene ontspanningsruimtes voor hun werknemers. En ja, voor wie inspiratie zoekt voor ontwerp en aanleg : kijk gerust eens op https://jardin-concept-paysagiste.fr, daar vind je hoe professionals dit aanpakken in de praktijk. Dat maakt het ineens veel concreter.
Waarom stedelijke tuinen booming zijn
Er speelt van alles tegelijk. Mensen willen gezonder eten, bedrijven zoeken manieren om duurzamer te zijn, en steden moeten vechten tegen hitte-eilanden. En tuinen lossen al die problemen tegelijk een beetje op. Ik zag laatst cijfers van Utrecht : een goed aangelegd groendak kan de binnentemperatuur van een gebouw met 3 graden verlagen in de zomer. Klinkt klein, maar dat scheelt airco-kosten. En dat betekent dus ook : markt voor ondernemers die zulke daken aanleggen, onderhouden of producten leveren.
Welke businessmodellen werken nu al ?
- Micro-farming op daken : jonge ondernemers in Parijs kweken sla en basilicum bovenop flatgebouwen en leveren direct aan restaurants. Geen transportkosten, nul CO₂-uitstoot.
- Groen als dienst : bedrijven betalen voor onderhoud van binnentuinen in kantoorpanden. Denk aan planten die lucht zuiveren, waardoor werknemers productiever worden.
- Workshops en beleving : stadsbewoners betalen graag voor een middagje tuinieren, zaaien, of leren over composteren. Het is ontspanning én educatie.
En eerlijk : ik denk dat we nog maar het begin zien. Misschien komt er binnenkort wel een soort “Airbnb van daktuinen”, waar je als particulier je dak verhuurt aan een ondernemer die er groenten kweekt. Klinkt gek ? Tien jaar geleden vond iedereen een elektrische step in de stad ook onzin.
Praktische tips voor ondernemers die willen starten
Oké, stel je voelt dat dit jouw ding is. Waar begin je ? Persoonlijk zou ik drie dingen meteen checken :
- Regelgeving : sommige gemeentes subsidiëren groendaken. Ga langs bij het stadskantoor, vraag er gewoon naar. Scheelt echt geld.
- Klein beginnen : start met een paar vierkante meter, test je idee, kijk wat aanslaat. Een simpel kruidenrek kan al klanten trekken.
- Partners zoeken : horeca, scholen, buurtverenigingen… die staan vaak te springen om mee te doen.
Wat ik zelf altijd zeg : begin niet met het idee “ik word miljonair met een dak vol munt”. Begin met waarde leveren. Mensen gezonder, buurten groener, bedrijven blijer. Het geld volgt dan meestal sneller dan je denkt.
En jij ?
Zie jij ook die lege daken in je stad en denk je : “daar kan ik wat mee”? Of misschien heb je al een kleine urban garden gestart ? Ik ben benieuwd. Want dit is niet zomaar een hype, dit is een beweging die steden en ondernemers écht kan veranderen.